Kaastips en weetjes

Altijd handig! Tips over kaas… En de weetjes zijn leuk om door te vertellen!

Weetjes

  • Voor één kilo kaas is 10 liter koemelk, 9,5 liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig.
  • Een koe geeft per dag ±25 liter melk, een geit ±3 liter en een schaap ±2 liter.
  • De echte Hollandse melkkoe is de Holstein zwartbonte koe.
  • Nederlanders eten gemiddeld ±17 kg kaas per persoon per jaar.
  • Nederland produceert >750 miljoen kg kaas per jaar en is de 4de grootste kaasproducent ter wereld.
  • De meeste kaas wordt in Nederland nog steeds op brood gegeten.
  • De korst van Goudse kaas is niet eetbaar.
  • Kaas kan het best geserveerd worden als het min. 30 minuten van te voren uit de koelkast wordt gehaald.
  • Kaas bewaar je het beste in de koelkast in kaaspapier.
  • Gaten in de kaas ontstaan door melkzuurbacteriën die voor gasvorming in de kaas zorgen.
  • Waarom zijn kazen vaak rond? Omdat dit de ideale vorm is voor het rijpingsproces. Zo verliest de kaas op alle plekken tegelijk evenveel vocht en krijg je geen zoutophoping in de hoeken.

Gezondheid

  • Gezond: kaas bevat essentiële eiwitten, aminozuren, vitamines (B12, D) en is een bron van calcium die belangrijk zijn voor het lichaam.
  • Vetten: kaas bevat verzadigde en onverzadigde vetten. Verstandig om voldoende gevarieerd te eten. Advies voor volwassene: niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag eten.
  • Zout: in kaas zit zout. De gehaltes wisselen per kaas. Minder vet betekent vaak zouter.
  • Zwanger: gepasteuriseerde Hollandse en Buitenlandse kaas kan gerust worden gegeten.
  • Diabetici: mogen niet teveel koolhydraten (voedingssuikers) eten en moeten de vet-inname beperken. Kies voor magere kazen 20+ en 30+ ipv van 48+ en 50+ kazen.
  • Eiwitbeperkt dieet: verstandig om geen kaas te eten. Indien u dit toch graag wil advies: neem 48+, deze bevat minder eiwit dan 30+ kaas.
  • Zoutbeperkt dieet: magere kazen hebben minder vet, maar een hoger zoutgehalte. Kies voor natrium arme kaas of voor speciale minder zout kazen als Milde Weydeland.
  • Natriumarm dieet: alleen dieetkaas en natria kazen hebben een laag gehalte natrium in de kaas.

Vetgehalte

Hoe lager het + getal hoe minder vet de kaas. 100 gram kaas = 40 gram water + 60 gram droge stof. Het + getal is het vetpercentage in de droge stof. Voorbeeld: Goudse 48+ bevat 48% vet in droge stof x 58% totale droge stof = 28% vet.

Aanduiding % vet in droge stof % water % droge stof % vet Voorbeeld
60+ Roomkaas 60% 40% 60% 36% Roomkaas
48+ Volvet 48% 42% 58% 28% Goudse
45+ Minder vet 45% 43% 57% 26% Maasdammer
40+ Minder vet 40% 44% 56% 23% Edammer
35+ Vetarm 35% 46% 54% 19% Weydeland 35+
30+ Vetarm 30% 47% 53% 16% Boerderijkaas Affiné
20+ Mager 20% 47% 53% 11% Weydeland 20+