Kaas vragen

Algemeen

Hoeveel liter melk is nodig om 1 kg Weydeland kaas te maken?
Er is ongeveer 10 liter melk nodig voor 1 kilo Weydeland kaas. Weydeland kaas wordt gemaakt in grote wielen van 12 en 16 kilo, wat betekent dat er 120 liter en 160 liter melk voor is gebruikt. Een koe geeft gemiddeld 25 liter melk per dag. Er zijn dus 5 koeien nodig om een kaas van 12 kg te maken.

Wat betekent 48+?
Het vetpercentage in kaas wordt in Nederland aangegeven met een percentage. Het getal 48+ betekent dat er 48% vet in droge stof (dus zonder het ingrediënt water) van de kaas zit. Absoluut (met water) is het vetgehalte van 48+ kaas ongeveer 32%.

Waarom is een kaas rond?
Een kaas is rond omdat dit de ideale vorm is om een kaas te laten rijpen. Wanneer de wrongel (het gestolde melkmengsel) in zijn vorm is gegoten en uit het pekelbad in het pakhuis beland begint het rijpingsproces. De kaas verliest tijdens het rijpen vocht waardoor de wrongel kaas vormt. Dat rijpen moet zo gelijkmatig mogelijk gebeuren. Om die reden wordt de kaas regelmatig gekeerd. Zou men gebruik maken van een vierkante kaas dan drogen de hoeken veel sneller uit dan het midden van de kaas waardoor de hoeken een andere smaak krijgen. Het ronde model zorgt ervoor dat het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken waardoor de kaas de meest gelijkmatige smaak en structuur krijgt.

Wat is graskaas?
Graskaas is een speciale kaas die gemaakt wordt van de eerste melk die de koeien geven als zij na een lange winter weer de voorjaarsweide in mogen. Deze kaas is nog zachter en romiger van smaak dan jonge kaas en bijzonder lekker!
Waar kan ik Weydeland kaas kopen?
De betere markthandel en kaasspeciaalzaak verkoopt Weydeland kaas. Voor de verkooppunten bij u in de buurt kunt u kijken bij Verkooppunten.

Gezondheid

Is Weydeland kaas gezond?
Weydeland kaas bevat essentiële eiwitten en is rijk aan calcium. Ook bevat de kaas hoge gehaltes Vitamine A en D die belangrijk zijn om het lichaam gezond en vitaal te houden. Kaas bevat daarnaast ook verzadigde vetten. Een teveel van deze vetten is niet goed, maar met een voldoende gevarieerd eetpatroon kunt u gewoon Weydeland kaas eten.

Hoeveel zout bevat Weydeland kaas?
Weydeland bevat circa 2 gram zout per 100 gram kaas.

Allergie

Ik heb een allergie voor koemelk, kan ik dan Weydeland kaas eten?
Helaas niet. Weydeland kaas bevat koemelkeiwit waar een allergische reactie op kan ontstaan. U kunt beter geen kaas of zuivelproducten nemen, maar kiezen voor producten op basis van soja.

Ik mag geen gluten hebben, kan ik dan Weydeland kaas eten?
Ja dat kan. Weydeland kaas bevat geen gluten dus u kunt dit zonder problemen eten.

Ik heb last van lactose-intolerantie. Mag ik dan Weydeland kaas eten?
Over het algemeen kunnen mensen met een lactose-intolerantie gewoon kaas eten. Hollandse kaassoorten (halfharde en harde kaas) bevatten sporen van lactose, maar de hoeveelheid is vrijwel niet aantoonbaar. De kazen zijn na een rijping van 16 weken vrij van lactose. In deze tijd is al het melksuiker in de kaas omgezet door zuurselbacteriën. Naarmate de kaas langer rijpt, neemt het lactosegehalte af. Oudere kaas bevat dus nog minder lactose dan jonge kaas.