Waar de melk vandaan komt

duurzaamheidDe melk voor Weydeland kaas is afkomstig van boerderijen gelegen in Noord-Holland. In deze omgeving staan veel boerderijen met uitgestrekte graslanden waar de koeien grazen. Zomers ziet u hier de koeien veelal buiten grazen. Dit wordt de weidegang genoemd. Een mooi woord voor: koeien die van het voor- tot en met het najaar in het weiland grazen van vers gras. Dit gebeurt minimaal 120 dagen per jaar en gemiddeld 6 uur per dag. De melk die gebruikt wordt voor Weydeland kaas bestaat voor 90% uit weidemelk. Het verse gras zit boordevol vitaminen die de koeien eten en hierdoor wordt de melk nog romiger.

Om de beste kwaliteit en de (h)eerlijkste verse melk te krijgen hebben de koeien de juiste voeding en verzorging nodig.

Gras is het favoriete voer van de koe en daarmee de belangrijkste voedingsbron. Een koe eet per dag gemiddeld zo’n 60 kg gras. In de zomer eet zij dit vers van het land, in de winter bestaat dit uit kuilgras. Naast gras eten de koeien maïs, perspulp en bierborstel en wordt hun eten aangevuld met een klein beetje krachtvoer om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. De kleibodem zorgt ervoor dat het Noord-Hollandse gras zo mals en voedzaam is. Hierdoor kunnen onze koeien de lekkerste volle en romige melk geven. Vroeger maakte de Zuiderzee de dienst uit op de Noord-Hollandse weiden. Daardoor is het gras waar onze koeien grazen een bijzondere zilte samenstelling. Dat maakt de kaas extra lekker en ook nog eens minder zout!

Naast voeding is een goede verzorging van de koeien belangrijk. Onze boeren worden geselecteerd en gemotiveerd om de koeien optimaal te verzorgen. Het zijn stuk voor stuk bekwame veehouders met oog voor kwaliteit, koe en zijn omgeving. Gezonde koeien geven namelijk melk van betere kwaliteit.