Graskaas

Vanaf 24 mei 2025 is de graskaas weer verkrijgbaar! Tijdens de Nationale Graskaasdag in Woerden is er een officieel startsein gegeven dat het weer verkocht mag worden. Bij onze winkels, venters en op de markt is dit stukje goudgeel weer te koop. Maar wat is er zij bijzonder aan graskaas? En waarom is het zo populair?

Wat is graskaas?

Graskaas is een jonge kaas. Deze kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten in de wei staan. Zodra de koeien het verse gras eten en dit een week doen, verandert de samenstelling van de melk. Van deze melk wordt er heerlijke graskaas gemaakt. Na bereiding moet de natuur haar gang gaan en na ca. 28 dagen rijping is de kaas klaar om gegeten te worden. De kaas krijgt de heerlijke romige smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit maakt de kaas smeuïger en veel zachter dan gewone kaas. Hoewel de kaas smeuïger en zachter smaakt, is deze niet vetter dan normaal.

Waarom is graskaas goed voor je?

  1. Hogere gehaltes aan CLA (geconjugeerd linolzuur)

    • CLA komt van nature voor in melk van grasgevoerde koeien.

    • CLA wordt in verband gebracht met verhoogde vetverbranding, betere lichaamssamenstelling en vermindering van buikvet.

  2. Betere omega-3/omega-6-verhouding

    • Graskaas bevat meer omega-3 vetzuren dan gewone kaas, wat gunstig kan zijn voor ontstekingsniveaus in het lichaam.

    • Minder ontsteking = betere hormonale balans = gunstig voor vetverbranding.

  3. Hoog eiwitgehalte

    • Kaas, ook graskaas, is rijk aan eiwit. Eiwit verhoogt het verzadigingsgevoel en kost meer energie om te verteren, wat vetverbranding kan ondersteunen.

  4. Minder bewerkte voeding

    • Graskaas is puur en bevat geen toevoegingen, wat past in een dieet dat de vetverbranding ondersteunt.

Koeien in de wei

Om graskaas te kunnen maken, moeten de koeien buiten in de weide lopen. Volgens de norm van weidegang moeten de koeien 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag buiten lopen. Pas dan mag je spreken van ‘weidegang’. Weydeland koeien lopen gemiddeld meer dan 180 dagen per jaar en zeker 10 uur per dag buiten. Dit zorgt voor hele blije koeien! Dat betekent niet automatisch dat Weydeland koeien als eerste naar buiten gaan. Als de bodem nog te nat is, dan moeten de koeien nog binnen blijven. Één dag mooi weer is nog niet voldoende. Dan moeten de koeien daarna weer naar binnen en dat is voor de koeien onrustig. Ze houden van regelmaat. Ze gaan dus naar buiten op een door de boer zorgvuldig gekozen moment. (Bron: CONO Kaasmakers)

De koeien genieten zichtbaar van het moment dat ze weer voor het eerst naar buiten gaan. Dan maken ze namelijk vreugdesprongen! De melk die de koeien geven in de weken na de eerste weidegang is extra rijk aan vitamines en heerlijk romig. Dát maakt graskaas zo populair en bijzonder.

Graskaas verkrijgbaar

Graskaas is een seizoensproduct. Het maken en rijpen van de kaas kost even tijd, de kaas is dus een aantal weken nadat de koeien voor het eerst buiten lopen verkrijgbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste wintergras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” dan het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

De Weydeland Graskazen: Weydeland 35+ Graskaas en Weydeland 48+ Graskaas zijn vanaf 24 mei 2025 tot circa eind juni verkrijgbaar bij de Weydeland verkooppunten.