Weydeland Kaas lactosevrij!

Alle Goudse harde kazen zijn vanaf de leeftijd extra belegen lactosevrij. Maar Weydeland Kaas is van de leeftijd Jong t/m Oud lactosevrij! Wat betekent dat precies? Wij leggen het graag aan je uit. 

Wat is lactose precies?

Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Lactose komt alleen voor in melk van zoogdieren (koeien) en in moedermelk van mensen. Lactose bestaat uit twee kleinere suikers; galactose en glucose. Om lactose te kunnen verteren, moet het lichaam lactose in de twee stukjes ‘galactose’ en ‘glucose’ opknippen. Dat gebeurt met behulp van lactase. Lactase is een lichaamseigen enzym dat in de dunne darm vrijkomt en ervoor zorgt dat glucose en galactose door de darmwand worden geabsorbeerd in de bloedstroom. Zo kan het vervolgens als energiebron dienen. Mensen die minder of geen lactase aanmaken, zijn dus lactose-intelorant en kunnen dus weinig of geen lactose innemen. (Bron Arla.nl/lactofree)

Lactose in kaas

Tijdens het bereidingsproces van kaas wordt het vaste deel (wrongel) van de melk afgesplitst van het vocht (wei). In dit vocht zit de meeste lactose. Harde kazen bevatten minder vocht dan zachte kazen, waardoor harde kazen dus ook minder lactose bevatten dan zachte kazen. Tijdens het rijpingsproces wordt de lactose in kaas omgezet in melkzuur. Dat is dan ook de reden dat de meeste kazen vanaf Extra Belegen geheel lactosevrij zijn.

Weydeland Kaas lactosevrij

Dat Weydeland vanaf de leeftijd Extra Belegen lactosevrij is, dat wisten we al. Maar de CONO Kaasmakers zijn erin geslaagd om Weydeland kaas zo te bereiden dat Weydeland al vanaf jong lactosevrij is! Onlangs is onze Weydeland Jong naar het laboratorium gegaan en uit dat onderzoek is gebleken dat het percentage lactose in deze kaas zo laag is dat de kaas nagenoeg geen lactose bevat. Volgens de richtlijn mag je bij een uitslag van onder de 0,1% (<0,1gr/100gr) de benaming lactosevrij gebruiken. Weydeland Kaas kwam uit op 0,004% (0,004gr/100gr). Dit betekent dus dat we met een gerust hart onze Weydeland kazen van jong t/m oud lactosevrij mogen noemen.