Kaas tips en weetjes

Altijd handig! Tips over kaas… En de weetjes zijn leuk om door te vertellen!

Weetjes

  • Voor één kilo kaas is 10 liter koemelk, 9,5 liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig.
  • Een koe geeft per dag ±25 liter melk, een geit ±3 liter en een schaap ±2 liter.
  • De echte Hollandse melkkoe is de Holstein zwartbonte koe.
  • Nederlanders eten gemiddeld ±17 kg kaas per persoon per jaar.
  • Nederland produceert >750 miljoen kg kaas per jaar en is de 4de grootste kaasproducent ter wereld.
  • De meeste kaas wordt in Nederland nog steeds op brood gegeten.
  • De korst van Goudse kaas is niet eetbaar.
  • Kaas kan het best geserveerd worden als het 30 minuten van te voren uit de koelkast wordt gehaald.
  • Kaas bewaar je het beste in de koelkast in kaaspapier.
  • Gaten in de kaas ontstaan door melkzuurbacteriën die voor gasvorming in de kaas zorgen.
  • Kazen zijn rond omdat dit ideaal is voor het rijpingsproces. Zo verliest de kaas op alle plekken tegelijk evenveel vocht en krijg je geen zoutophoping in de hoeken.

Gezondheid

  • Gezond: kaas bevat essentiële eiwitten, aminozuren, vitamines (B12, D) en is een bron van calcium die belangrijk zijn voor het lichaam.
  • Vetten: kaas bevat verzadigde en onverzadigde vetten. Het is verstandig om voldoende gevarieerd te eten. Advies voor volwassene: niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag eten.
  • Zout: in kaas zit zout. De gehaltes wisselen per kaas. Minder vet betekent vaak zouter.
  • Zwanger: gepasteuriseerde Hollandse en Buitenlandse kaas kan gerust worden gegeten.
  • Diabetici: mogen niet teveel koolhydraten (voedingssuikers) eten en moeten de vet-inname beperken. Kies voor magere kazen 20+ en 30+ ipv van 48+ en 50+ kazen.
  • Tip voor een eiwitbeperkt dieet: verstandig om geen kaas te eten. Indien u dit toch graag wil advies: neem 48+, deze bevat minder eiwit dan 30+ kaas.
  • Dé tip voor een zoutbeperkt dieet: magere kaas heeft minder vet, maar een hoger zoutgehalte. Kies voor natrium arme kaas of voor speciale minder zout kazen als Milde Weydeland.
  • Natriumarm dieet: alleen dieetkaas en natria kazen hebben een laag gehalte natrium in de kaas.

Vetgehalte

Hoe lager het + getal hoe minder vet de kaas. 100 gram kaas = 40 gram water + 60 gram droge stof. Het + getal is het vetpercentage in de droge stof. Voorbeeld: Goudse 48+ bevat 48% vet in droge stof x 58% totale droge stof = 28% vet.

Aanduiding % vet in droge stof % water % droge stof % vet Voorbeeld
60+ Roomkaas 60% 40% 60% 36% Roomkaas
48+ Volvet 48% 42% 58% 28% Weydeland 48+
45+ Minder vet 45% 43% 57% 26% Maasdammer
40+ Minder vet 40% 44% 56% 23% Edammer
35+ Vetarm 35% 46% 54% 19% Weydeland 35+
30+ Vetarm 30% 47% 53% 16% Boeren Leidse
20+ Mager 20% 47% 53% 11% Weydeland 20+