De perfecte kaasplank!
Nu we met z’n allen massaal thuis zitten en niet meer uiteten kunnen gaan, halen we de lekkernijen graag in huis. We maken het thuis gezellig en daar hoort natuurlijk wel een lekker hapje (en drankje) bij! Daarom delen we graag met jou hoe je nu de perfecte kaasplank maakt om je (geringe) gezelschap te verrassen.
Ga je voor een kaasplank bij de borrel of nuttig je de kaasjes als dessert? Het kan allemaal. Met deze tips sla je sowieso de plank niet mis. Zorg ervoor dat er verschillende soorten kaas op de plank liggen. Ga voor minimaal vijf verschillende categorieën kaas. Op deze manier heb je voor ieder wat wils.
Milde kaas
Belangrijk is dat je sowieso een stukje milde kaas op de plank heb liggen. Denk hierbij aan Weydeland 48+ Jong Belegen bijvoorbeeld. Dit valt namelijk bij iedereen in de smaak. Daarnaast is het bij een kaasplankje belangrijk om niet alleen maar sterke smaken te serveren, omdat het dan te heftig kan zijn. De smaak van jong belegen is mild en zacht en dat is dus goed af te wisselen met sterkere smaken.
Oude kaas
Naast de milde smaak van de jong belegen is het lekker om een sterkere, pikante smaak te leggen. Leg dus ook zeker een stukje oude kaas op de plank. Bijvoorbeeld de Weydeland Unieck. Deze ver doorgerijpte brokkelkaas heeft een intense smaak en de kristallen tintelen op de tong. Naast dat dit heel lekker is, ziet deze brokkelkaas er ook nog eens mooi uit op je kaasplankje.
Buitenlandse kaas
Er zijn drie soorten buitenlandse kaasjes die het goed doen op je kaasplankje, namelijk een wittekorstkaas, een rode korstkaas en/of een blauwaderkaas. Je kunt ervoor kiezen om alle drie deze soorten toe te voegen aan je kaasplateau, maar wil je een iets minder uitgebreide kaasplank, dan kun je ook één soort buitenlandse kaas toevoegen. Als witschimmelkaasje is de zachte Franse roombrie Fleur de Pré een goede keus. Of ga voor de romige smaak van de Délice de Bourgogne. Als roodkorstkaasje kun je gaan voor de milde Port Salut. Wil je iets meer pit? Kies dan voor de Morbier of de Munster. Blauwschimmelkazen zijn over het algemeen wat intenser en sterker van smaak, zoals de Gorgonzola of Roquefort.
Kruidenkaas
Kruidenkazen heb je in veel verschillende soorten en maten. Een goede toevoeging op je plankje is een lekkere mosterdkaas. Of voeg wat frisheid toe door middel van de Weydeland Kaas met tuinkruiden. Daarnaast is een groene of rode pestokaas een ware smaaksensatie en ook nog eens een mooie eyecatcher op het plateau!
Geitenkaas
De laatste kaascategorie die niet mag ontbreken op het kaasplateau is geitenkaas. Door de frisheid en het kleine zuurtje is het een goede aanvulling. Ga voor de naturel variant of kies voor de nootachtige smaak van geitenkaas fenegriek!
Hartige toevoeging
Als hartige toevoeging kun je gaan voor olijven of zongedroogde tomaatjes. Daarnaast is een gedroogde worst of Serranoham als vleestoevoeging een goede optie.
Zoete toevoeging
Combineer het hartige met iets zoets voor een ware smaaksensatie. Kies voor witte druiven, peer en gedroogd fruit, zoals pruimen of vijgen. Serveer er een lekkere compote bij van bijvoorbeeld kweeperen of rode ui. Daarnaast is honing, mosterddillesaus of Luikse siroop onmisbaar op de perfecte kaasplank. Let er wel op dat je niet teveel honing op de kaas doet, dan verdwijnt de smaak van de kaas teveel naar de achtergrond.
Kaasbegeleiders
Last but not least, voeg kaasbegeleiders toe aan je kaasplank om het helemaal compleet te maken. Denk hierbij aan een stukje vijgen-amandelbrood bijvoorbeeld en crackers. Let erop dat je kiest voor naturel crackers, zodat de heerlijke smaken van de kazen blijven overheersen.
Serveren
Haal alle kazen minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast. Op die manier komen de smaken het beste tot hun recht. Leg alle kazen mooi neer op een grote houten plank en leg bij alle kazen een mesje (het liefst zonder kartelrandje). Doe de olijven of zongedroogde tomaatjes in een schaaltje en serveer met prikkertjes.
Klaar om aan te vallen! Eet smakelijk.