December met Weydeland Kaas

‘It’s the most wonderful time of the year! With the kids eating cheese, the best quality please, that will be clear! Its the best Weydeland cheese of the year!’

De Feestdagen staan weer voor de deur. Dat betekent voor veel mensen lekker eten, gezelligheid met elkaar, familie en vrienden over de vloer en genieten van de Feestdagen. In dit blogbericht willen we je graag wat tips meegeven op het gebied van heerlijke kerstrecepten, tips betreft wijn en spijs combinaties en ultieme kerstkazen die je eigenlijk in huis móet hebben in december. 

Ultieme december kazen

De Weydeland Kaasboer heeft veel diverse kazen in zijn of haar assortiment. We geven je graag enkele tips die het tijdens de Feestdagen extra goed doen! Een uitgebreid Kerstontbijt met de hele familie? Dat vraagt om de lekkerste Weydeland Jong Belegen. Romige kaas die iedereen lekker vindt!

Zet je een kaasplankje als dessert tijdens de Kerstdagen op tafel of maak je een heerlijke borrelplank voor Oud & Nieuw? Ga dan voor iets meer uitgesproken kazen. Waar je in de zomer liever luchtige, romige en milde kazen eet, ga je in de herfst/winter vaker voor een wat vollere smaak.

Zo zijn de Weydeland Specials; Weydeland Flinck en Weydeland Rijck hele mooie kazen voor op je december kaasplankje. Dit zijn oude brokkelkazen met een fijn kristalletje in het zuivel. Lekker krachtig van smaak. Nog lekkerder in combinatie met een ietwat zoete dip, zoals de mosterddillesaus, vijgendip of portstroopje. Maar ook de Weydeland 48+ Oud of zelfs de Overjarig zijn mooie oude kazen voor op je borrelplateau. Voeg voor de variatie ook een paar kruidenkazen toe, zoals de Weydeland 35+ Mosterd. Naast de Weydeland kazen, zijn ook de Villa kruidenkazen perfect voor deze tijd van het jaar. Een ultiem kerstkaasje is toch wel de Villa Truffo. Romige kaas, maar met een uitgesproken truffelsmaak! En tot slot voor de kerstkleuren op het plateau (en natuurlijk ook voor de heerlijke smaak) zijn de rode pestokaas Villa Rosso en de groene pestokaas Villa Verde echte toppers voor december.

De lekkerste Kerst recepten

Ben jij van plan om tijdens de Kerstdagen zelf in de keuken te gaan staan? Maar heb je nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan onderstaande kerst recepten!

Kerstvoorgerechten

Kerst hoofdgerechten

Kerst bijgerechten

Wijn en spijs combinatietips

Er zijn een aantal basisregels die gelden bij het kiezen van de juiste wijn bij het gerecht. Met deze regels maak je jouw kerstdiner gegarandeerd tot een succes!

  1. Zure, zoute en zilte gerechten gaan goed met een wijn met een hoge zuurgraad. De combinatie hiervan maakt het gerecht én de wijn ronder van smaak. Denk hierbij aan: Greg & Juju Sauvignon BlancBio Ortiga Blanco of de Greg & Juju Rosé
  2. Romige gerechten en zachte wijnen gaan goed samen. Als je een te stevige wijn bij een romig gerecht zou drinken, dan overheerst de wijn het gerecht. Ga dus voor zachte, ronde wijnen, zoals: Vinarius Chardonnay (wit), False Bay Old School Syrah (rood) of Greg & Juju Marselan-Syrah (rood)
  3. Rood vlees en stevige rode wijnen met tannines verzachten elkaar. Het vlees bevat eiwit, wat ervoor zorgt dat de wijn minder stroef voelt. Op deze manier wordt een stevige wijn nog mooier van smaak. Ga bij rood vlees voor de rode wijnen: Miopasso Primitivo of Lenotti Rosso Passo Veneto.
  4. Complexe gerechten bij complexe wijnen: Een gerecht met meerdere smaken, zoals een gevulde varkenshaas met pepersaus en aardappeltruffelgratin heeft meerdere smaaklagen. Hierbij zou een zachte, soepele wijn in het niet vallen. Ga dus voor een complexe wijn met meerdere smaaklagen. Voorbeelden hiervan zijn: False Bay Slow Chenin Blanc (wit), Lenotti Bardolino RoséEzimit Plavac (rood), Lenotti Rosso Passo Veneto (rood) of de port Royal Oporto Tawny.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blogbericht op de Treur Kaas website.

Hele Fijne Feestdagen gewenst!

Gepubliceerd op 25-11-2022