Duurzaamheid – Weidegang

Weydeland Kaas wordt op een duurzame wijze bereid door CONO Kaasmakers. Zij hanteren hierbij een duurzaamheidsprogramma, genaamd Caring Dairy. Elke maand lichten wij een onderwerp uit vanuit dit duurzaamheidsprogramma. De vorige maand hebben we het gehad over gezonde Weydeland koeien. Deze maand gaan we dieper in op het onderwerp weidegang. 

Gras zorgt voor romige kaas

Koeien zijn graasdieren en het is goed voor de koeien als ze veel buiten in de weilanden mogen grazen. Hoe meer gras een koe eet, hoe minder krachtvoer er nodig is. Daarnaast is het ook terug te proeven in de kaas als een koe veel gras eet; hoe meer weidegras een koe eet, des te meer zachtere vetten en voedzame eiwitten er in de melk zitten, wat zorgt voor extra romige en smeuïge kaas.

Wat is weidegang?

Je mag de term weidegang gebruiken als de koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten lopen (norm van Stichting Weidegang). In 2022 graasden de koeien van CONO gemiddeld 191 dagen ruim 10 uur in de wei. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd bij de melkveehouders door zowel CONO als een gecertificeerd bedrijf die steekproeven uitvoeren.

Weidegang goed voor klimaat

Naast dat weidegang goed is voor de koeien, is weidegang ook goed voor de bodem. Koeienmest is namelijk rijk aan vezels en mineralen en dit zorgt weer voor een gezond bodemleven. Grasland is een van de belangrijkste koolstofreservoirs en dus een belangrijke factor in de strijd tegen klimaatverandering.

Methaan- en ammoniakemissie

Melkveehouders kunnen met graslandgebruik sturen op methaanemissie van melkkoeien. Methaan (een schadelijk broeikasgas) ontstaat door fermentatie in de buik van de koe. Uit onderzoek is gebleken dat de methaanemissie duidelijk het laagst was tijdens volle weiden in het voorjaar en zomer, doordat koeien dan veel gras eten. Naast het reduceren van methaan, is weidegang ook goed voor het reduceren van ammoniak. Als een koe op dezelfde plek poept als dat die plast, dan komt er ammoniak vrij. Dit gebeurt wel in een stal, maar in de wei gebeurt het niet dat een koe op precies dezelfde plek haar behoefte doet.

Wil jij meer weten over weidegang en hoe CONO Kaasmakers zich hiervoor inzet? Lees dan meer op hun website.

Weydeland verkooppunten

Wil jij graag duurzame kaas kopen voor op je boterham of bij de borrel? Ga dan voor Weydeland Kaas. Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

Gepubliceerd op 31-03-2023