OhMyFoodness op bezoek!

Donderdag 2 februari was Sabine van OhMyFoodness op bezoek in het pakhuis van Treur Kaas om te kijken hoe de Weydeland kazen gerijpt worden. Daan Treur (Commercieel Directeur van Treur Kaas) heeft haar uitgelegd hoe het (op duurzame wijze) rijpen eraan toegaat en welke weg de kazen afleggen vanaf het moment van binnenkomst totdat ze de deur weer uitgaan. 

Kaas rijpen

Sabine heeft een kijkje mogen nemen in het gehele pakhuis van Treur Kaas, waar er gemiddeld per jaar circa 350.000 kg kaas wordt gerijpt. De rondleiding begon in de kaaskelder: Hier wordt de kaas op een hele duurzame manier gerijpt; de temperatuur is daar het hele jaar 13 graden Celsius, waardoor er niet verwarmd en/of gekoeld hoeft te worden. Verwarming en koeling voor de rest van het pand vindt plaats door de zonnepanelen en warmtepompsystemen.

Ook werd de behandelingslijn en robotlijn bekeken: Als Weydeland Kaas het pakhuis binnenkomt is de kaas 2 weken oud. Vervolgens ondergaat deze kaas een heel proces met onder andere het keren op de robotlijn (sommige kazen zelfs wel 35x), borstelen en coaten. Uiteindelijk krijgen de kazen een banderol en etiket voor de herkenbare uitstraling. Dit gebeurt zowel machinaal op de behandelingslijn als met de hand.

De rondleiding vervolgde zich naar de speciale rijpingsruimte voor de Specialiteiten kazen van Weydeland Kaas: Weydeland Flinck, Rijck en Unieck. Deze bijzondere brokkelkazen worden eerst een poosje in een aparte, warmere ruimte gerijpt, waardoor ze heel erg romig blijven, maar toch die specifieke kristallen en smaak krijgen.

Tot slot mocht Sabine natuurlijk ook nog even proeven! Daan Treur boorde met een kaasboor in een Weydeland Kaas belegen om te laten proeven dat de manier van rijpen echt iets toevoegt aan de smaak van Weydeland Kaas. Er zijn weinig kazen die zo’n volle, romige smaak hebben en zo smeuïg zijn. Dat moet je toch even proeven.

OhMyFoodness

Sabine van OhMyFoodness is een welbekende foodblogger. Zij deelt de mooiste en lekkerste recepten op haar blogs en op InstagramPinterestFacebook en YouTube kanaal. OhMyFoodness is een Food, Travel & Lifestyle platform; de online community van no-nonsense levensgenieters en liefhebbers van lekker eten en reizen. Vanuit haar eigen keuken deelt zij kookideeën en alledaagse recepten.

Vanaf 2022 is zij ambassadeur van Weydeland Kaas. Zij maakt receptcreaties met onze kaas en dit jaar gaat ze meer de focus leggen op de herkomst van Weydeland. Dat is dan ook de reden dat ze een bezoekje heeft gebracht aan het pakhuis in Woerden. Ook zal zij later in dit jaar nog een bezoek gaan brengen aan de kaasmakers van Weydeland Kaas om te kijken hoe deze kaas (op duurzame wijze) bereid wordt. Houd dus vooral haar social media kanalen in de gaten!

Gepubliceerd op 02-02-2023