Volvette kaas gezonder dan je dacht

Goed nieuws! Kaas is niet alleen heel erg lekker, het is ook beter voor je lichaam dan je zou denken. Diverse meta-analyses komen namelijk tot de conclusie: kaas heeft een neutraal of zelfs beschermend effect tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2. (Bron: Zuivelgezondheid.nl)

Beschermend effect

Ian Givens is een Britse voedingsprofessor en doet al meer dan 40 jaar onderzoek naar de gezondheidseffecten van voeding. De laatste jaren houdt hij zich voornamelijk bezig met zuivel en hart- en vaatziekten: ‘Recente meta-analyses vinden heel consistent een neutraal effect van zuivel op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Voor yoghurt en kaas worden vaak zelfs beschermende effecten gevonden’ aldus Ian Givens. Het onderzoek werd uitgevoerd samen met onder andere de Wageningen University & Research en de Universiteit van Kopenhagen. Bijna 1 miljoen deelnemers uit 29 bevolkingsonderzoeken deden mee aan dit onderzoek naar de relatie tussen zuivel en hart- en vaatziekten.

Ian Givens: ‘Verrassend genoeg ging de consumptie van kaas, gepaard met een statisch significant lager risico op hart- en vaatziekten: per 20 gram kaas per dag nam het risico met 2% af.’

Lager risico diabetes type 2 en herseninfarct

Ruim 37.000 mensen hebben deelgenomen aan de EPIC-studie. Hieruit is gebleken dat kaas een gunstig effect heeft op het risico op diabetes type 2. Ian Givens: ‘Consumptie van kaas ging gepaard met een 10% lager risico op diabetes type 2, ondanks het verzadigd vetgehalte.’ Uit onderzoek (een meta-analyse van 18 studies onder 750.000 deelnemers) van Wageningen University & Research bleek zelfs dat zuivel ook een gunstig effect heeft op een herseninfarct. Hieruit kwam naar voren dat een toename van melkconsumptie met 200 gram per dag zorgde voor een 7% lager risico op een herseninfarct. De consumptie van 40 gram kaas per dag ging gepaard met een 3% lager risico op een herseninfarct.

Cholesterolgehalte

In een studie onder 164 deelnemers werd volvette kaas vergeleken met magere kaas en boter. Gedurende 6 weken kregen drie groepen verschillende dingen te eten:

Groep 1: 120 gram volvette kaas. Groep 2 120 gram magere kaas en 21 gram boter. Groep 3: 49 gram boter met suppletie van calcium en caseïne. De hoeveelheden vet, eiwitten en calcium werden zo gelijk gehouden.

Vervolgens zijn de bloedlipiden gemeten. Ian Givens: ‘Omdat de voedingskundige samenstelling in alle groepen hetzelfde is, zou je hetzelfde effect op de bloedlipiden verwachten. Maar dat was niet het geval. Het totaal cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte daalde verrassend genoeg in alle groepen. De grootste daling trad op bij groep 1 (van volvette kaas), daarna bij groep 2 (van magere kaas met boter) en de kleinste daling trad op bij groep 3 (boter met supplementengroep).’

‘Toen de deelnemers weer dagelijks 120 gram volvette kaas gingen eten, daalde het totaal- en LDL-cholesterolgehalte’

In hetzelfde onderzoek is ook gekeken naar het effect van het tijdelijk weglaten van kaas uit de voeding om vervolgens weer 120 gram kaas per dag te eten. Givens: ‘Dat gaf een bijzonder resultaat. Het weglaten van kaas uit de voeding zorgde voor een stijging van het totaal- en LDL-cholesterolgehalte. Toen de deelnemers weer dagelijks 120 gram volvette kaas gingen eten, daalde het totaal- en LDL-cholesterolgehalte.’

Bron: Zuivelgezondheid.nl.

Er zijn vaker onderzoeken gedaan naar de gezondheid en kaas. Lees hier meer.

Gepubliceerd op 05-08-2022