Voorkom gaatjes, eet kaas

Wist je dat je minder kans heb op gaatjes in je tanden als je kaas eet? Dit blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India. Het eten van kaas verhoogt namelijk de zuurgraad in je mond, wat de kans op gaatjes verkleint. Maar hoe werkt dat precies?

Zuurgraad

De normale zuurgraad (pH-waarde) in je mond ligt rond de 7. Het eten van zure producten en suiker verlaagt deze pH-waarde, waardoor het tandglazuur kan oplossen. Een zuurgraad lager dan 5,5 verhoogt het risico op gaatjes. Met het eten van kaas bereik je juist het tegenovergestelde!

Onderzoek

Onderzoekers wilden uitzoeken welke voedingsmiddelen de pH-waarde zouden verhogen. Zij verdeelden 68 jongeren tussen de 12 en de 15 jaar in willekeurige groepen. De eerste groep at kaas, de tweede dronk melk en de derde groep kreeg suikervrije yoghurt. Ze consumeerden deze producten 3 minuten lang en vervolgens spoelden ze hun mond met water. De onderzoekers keken vervolgens naar de pH-waarde in de mond van de proefpersonen na 10, 20 en 30 minuten. Bij de proefpersonen die yoghurt aten of melk dronken, veranderde er niets aan de pH-waarde in hun mond. Bij de groep die kaas nuttigde, bleek de pH-waarde snel te stijgen. Hieruit blijkt dus dat het eten van kaas tanderosie en cariƫs (gaatjes) helpt voorkomen.

Tanden beschermen

Het eten van kaas verhoogt mogelijk de speekselproductie. Speeksel neutraliseert de zuurgraad in je mond. Kaas bevat daarnaast ook verschillende bestanddelen die aan het glazuur plakken en de tanden zo tegen een zuuraanval beschermen.

Dit laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen.. Kom maar door met een lekker blokje kaas!