Weydeland Kaas lactosevrij!
Alle Goudse harde kazen zijn vanaf de leeftijd extra belegen lactosevrij. Maar Weydeland Kaas is van de leeftijd Jong t/m Oud lactosevrij! Wat betekent dat precies? Wij leggen het graag aan je uit.
Wat is lactose precies?
Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Lactose komt alleen voor in melk van zoogdieren (koeien) en in moedermelk van mensen. Lactose bestaat uit twee kleinere suikers; galactose en glucose. Om lactose te kunnen verteren, moet het lichaam lactose in de twee stukjes ‘galactose’ en ‘glucose’ opknippen. Dat gebeurt met behulp van lactase. Lactase is een lichaamseigen enzym dat in de dunne darm vrijkomt en ervoor zorgt dat glucose en galactose door de darmwand worden geabsorbeerd in de bloedstroom. Zo kan het vervolgens als energiebron dienen. Mensen die minder of geen lactase aanmaken, zijn dus lactose-intelorant en kunnen dus weinig of geen lactose innemen. (Bron Arla.nl/lactofree)
Lactose in kaas
Tijdens het bereidingsproces van kaas wordt het vaste deel (wrongel) van de melk afgesplitst van het vocht (wei). In dit vocht zit de meeste lactose. Harde kazen bevatten minder vocht dan zachte kazen, waardoor harde kazen dus ook minder lactose bevatten dan zachte kazen. Daarnaast zorgt het kaaszuursel, dat bij de bereiding wordt toegevoegd aan de melk, voor de omzetting van lactose in melkzuur. Hiervoor is tijd nodig.
Om de lactose goed om te zetten is de omloop tijdens het kaasproces bij CONO Kaasmakers langer gemaakt. Dit houdt in dat de kazen nadat zij in het kaasvat zijn gedaan langer in de vaten blijven zitten voordat zij in het pekelbad gaan. Hierdoor krijgt het zuursel langer de tijd om de suikers (lactose) om te zetten in melkzuur.
Weydeland Kaas lactosevrij
Normaliter komen er sporen van lactose voor in jongere Goudse kazen en zijn deze verdwenen na 16 weken (belegen kaas en ouder). Mede door de langere omloop en het rijpingsproces van Weydeland kaas zijn nagenoeg alle sporen van lactose omgezet in melkzuur voordat deze wordt gegeten. Hierdoor is Weydeland kaas lactose vrij. Met onafhankelijk laboratoriumonderzoek is onderzocht hoeveel lactose nog in Weydeland kaas zit. Uit dat onderzoek is gebleken dat het percentage lactose in deze kaas zo laag is dat de kaas nagenoeg geen lactose bevat. Volgens de Duitse richtlijn mag kaas lactose vrij worden genoemd met een waarde kleiner dan 0,1% (<0,1 gram lactose per 100 gram kaas). Het onderzoek op Weydeland kaas kwam uit op 0,004% (0,004 gram lactose per 100 gram kaas).
Ook het afgelopen half jaar zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd in samenwerking met een externe deskundige op allergenen gebied, om dit wederom nader te onderzoeken. We kunnen je melden dat de resultaten voldoen aan de Nederlandse regelgeving over lactose. Hierdoor kunnen we stellen dat Weydeland Kaas vanaf 4 weken lactosevrij is.
Kortom, dit betekent dus dat we met een gerust hart onze Weydeland kazen van jong tot oud lactosevrij mogen noemen.