100% Weidemelk

De melk voor Weydeland kaas is afkomstig van boerderijen gelegen in Noord-Holland. In deze omgeving staan veel boerderijen met uitgestrekte graslanden waar de koeien grazen. Zomers zie je hier de koeien veelal buiten grazen. Dit wordt de weidegang genoemd.

Weydeland kaas is gemaakt van 100% weidemelk. De koeien staan maar liefst 191 dagen per jaar en 10 uur per dag in de weide te grazen. Dit is veel langer dan de minimale norm in Nederland (120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag). Doordat de koeien lekker buiten grazen, kunnen zij hun natuurlijke gedrag vertonen en zijn zij relaxter. De boeren worden door een weidecoach begeleid om de koeien zoveel mogelijk buiten te laten grazen.

“De kleibodem zorgt ervoor dat het Noord-Hollandse gras zo mals en voedzaam is.”

Om de beste kwaliteit en de (h)eerlijkste verse melk te krijgen hebben de koeien de juiste voeding en verzorging nodig. Gras is het favoriete voer van de koe en daarmee de belangrijkste voedingsbron. Een koe eet per dag gemiddeld zo’n 60 kg gras. In de zomer eet zij dit vers van het land, in de winter bestaat dit uit kuilgras. Naast gras eten de koeien maïs, perspulp en bierbostel en wordt hun eten aangevuld met een klein beetje krachtvoer om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. De kleibodem zorgt ervoor dat het Noord-Hollandse gras zo mals en voedzaam is. Hierdoor kunnen onze koeien de lekkerste volle en romige melk geven. Vroeger maakte de Zuiderzee de dienst uit op de Noord-Hollandse weiden. Daardoor is het gras waar onze koeien grazen een bijzondere zilte samenstelling. Dat maakt de kaas extra lekker!

Naast voeding is een goede verzorging van de koeien belangrijk. Onze boeren worden geselecteerd en gemotiveerd om de koeien optimaal te verzorgen. Het zijn stuk voor stuk bekwame veehouders met oog voor kwaliteit, koe en zijn omgeving. Gezonde koeien geven namelijk melk van betere kwaliteit.